Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Bemutatkozás

 

kozos-1.png

 

 

 

Porubszky Péter vagyok.  Az Imám és Porubszky Pierrot kennelek tulajdonosa. Kennelünk a felvidéken ( Szlovákiában) Esztergom  túloldalán Párkányban található.

 

 

sam_1354.jpg

1999 óta foglalkozom a fajtával. A tenyésztésben családom és két kutyakiképző barátom segít.
Célunk olyan egészséges, jó idegrendszerű vadászkutyák tenyésztése, akik gazdájuk és annak családjának hű barátja és portájának megvesztegethetetlen őre.
Kennelünkben született kiskutyák előképzésen vesznek részt. Csapatunk tapasztalt kiképzői szinte már a születésük pillanatától foglalkoznak a kölykökkel. Így érjük el azt, hogy a tőlünk származó kiskutyák már 8-9 hetes korukra szocializáltak, pórázon vezethetőek, behívhatóak. Póráz nélkül követ, ül, fekszik.

A kiskutyák mellé a vevő részére adásvételi szerződést is biztosítunk, mellyel kezességet válalunk a kölykök 100%-os egészségi állapotáért. 

 

         Célunk és  filozófiánk:  - egészség Brútus Porubszky Pierrot-7 hónapos

 

                                                   - a fajta eredeti értékieinek megőrzése.

Egészség

Napjainkban már szinte minden fajta a rá jellemző genetikai betegségektől terhelt. Ennek oka a szelekció hiánya! Sok esetben lelkes gazdik játszanak tenyésztősdit. Beszerzik első családi kedvencüket és független a kutya minőségétől tenyésztésbe vonják. A kiskutyákat válogatás nélkül mind eladják: - ,,Hiszen olyan cukik“

Az ő általuk elkövetett hibákat nehéz helyrehozni.
Néhány tenyészállattal nem lehet tartós sikert elérni!

imam-porubszky-pierrot-dogs-2.jpg

Nagyon kevés olyan nagy tenyészet működik amelyek rendelkeznek olyan tenyészállománnyal amelyek hatást tudnának gyakorolni a fajtára. Csak a nagy tenyészetek képesek a kívánt jellegek lefixálására, vagy a genetikai hibák kiküszöbölésére.
Sok generáción át végzett elfogulatlan szelekció. Ismerni kell a tenyészállatok genetikai hátterét – nem csak fényképről- örökítőképességét több generációra visszamenőleg. Erre a kis tenyészetek képtelenek!
Kennelünkben 4 különböző vérvonalú szukával és 4 eltérő vérvonalú kannal dolgozunk. Vannak olyan kutyáink melyek ősei már 6 generáción át a tulajdonunkban voltak. Így tökéletesen ismerjük ezek rejtett hibáit és előnyeit. Ezen információk figyelembe vételével állítjuk össze tenyészterveinket.

 

A fajta eredeti értékieinek megőrzése nagyon nehéz feladat!     

gyors-kepek-020.jpg

A dogo argentino nem csak egy kutyafajta a sok közül. A dogózás egy életstílus. Ha ismerni akarjuk a fajtát, meg kell ismerni a fajtát megteremtő ország kultúráját. Csak így érthetjük meg milyen is egy igazi dogo? Egy ízig, vérig vadászkutya, mely kopók és fogókutyák munkáját végzi egy személyben. Egy hűséges családtag, és megvesztegethetetlen testőr.

Sajnos Európában kiállitási fajtává vált,

kizárólag  küllemre szelektáló tenyésztés folyik. Ez mint minden fajtára így az argentín dogra is rányomta bélyegét az egészség kárára. Ezzel párhuzamosan megnőtt a marmagasság és a testtömeg. Az egyedek többsége már nem tudná betölteni az eredeti funkcióját. Háttérbe kerültek azok a tulajdon

 

ságok, melyek különlegessé, egyedivé teszik. Ha egy bizonyos fajtán belül kizárólag külemorientált szelekció folyik, az a fajta előbb utóbb elveszti karakterét, majd egészségét. Jobb esetben új feladatot kap, megváltozik. Rosszabb esetben diszállat lesz.

Az argentín dog elsősorban vadászkutya és annak is kell maradnia! Sajnos eredeti funkcióját Európában nem töltheti be, nert a legtöbb államban tilos a nagytestű lefogó kutyákkal történő vadászat.
Ezért a tenyésztés során nagy hangsúlyt kell fektetnünk a kívát tulajdonságok megőrzésére. Kutyáinknak mindenkoron késszen kell állniuk , alkalmasnak kell lenniük eredeti feladatuk betöltésére.

Napi 30-40 km-t le kellene futnia ló mellet, aktív keresés közben. Lássuk be a ma oly divatos 60 kg-os molosszus argentín dogok már nem képesek. Ellenben egy 40 kg-os, feszes, rugalmas futókutya szinte teljesen biztos, hogy nem fog csípőizületi rendellenességet örökíteni.

 

 

Tenyészetünket az európai szinvonalú del Cavdillo kennel, kiállitás vonalú kutyáira alapoztuk. Aztán a világon egyedülálló dual ,, munka + kiállitás,, vonalú Litoral kutyákat vontuk be. A tovább tartásra szánt egyedeket, munkaalkalmasságuk figyelembevételével választjuk ki. Teszteljük kutyáink vadász 

ösztönét, szaglását, munkakedvét, és fogáskészségét.

Ezen eredmények figyelembevételével állitjuk össze a fedeztetési programjainkat. Hitünk szerint ez az egyedüli módja annak, hogy szeretett dogóink megmaradjanak olyannak, amilyennek anno megálmodták.

 

Imám Bulcsu és Bánk 3 hónapos teszt

Hisz a fajta rajongói nem kizárólag a csodálatos külleme, fehér szine miatt szeretnek bele a fajtába. A sugárzó erő az, ami megfogja őket. Arra büszkék, hogy kutyáik még olyan körülmények között is talpon maradnak, amely körülmények között a legtöbb kutyafajta egyedei már feladnák. Bírnia kell a hideget, forróságot, a nagy távok  teljesitését. Ahol egy masztiff már nem bírja a gyűrődést, és egy nyugodt zugot keres, hogy elpusztuljon, ott neki még harcolnia kell! Kizárólagos megoldás a rendszeres munkára való tesztelés! Egy csodálatos fajta egyedüli szelektáló ereje, ami nélkül nem lenne a dogo Argentino az, ami!

 

Blanca Porubszky Pierrot

 Ha a teljesitmény centrikus szelekció végképp elmarad, akkor lassan ismét tönkremegy egy fajta, mely fiatal kora ellenére vérében egyesiti több ezer év alatt harcban edzett ősei küzdő szellemét, és lesz egy századik nagytestű szép kutya, ami már csak az ősei nevéből él!

                                  

 

 

 

 

 

 

                                   Porubszky Péter

őrző-védő csapat