Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


index_clip_image002.jpg

Dogo Argentino

index_clip_image004.jpg
index_clip_image004.jpg  

1907-1956

Antonio N. M

 

 

Agustin N. M.

1908-1978

 

Pero de Pelea Cordobes-t évszázadokon át csak keménységük és szívósságuk alapján szelektálták. E sok-sok év termését szerette volna kihasználni Antonio Nores Martinez, aki nagyvad vadászatára alkalmas,falkakutyát akart kitenyészteni.

Nem túl ugatós,a hegyi vadászatokon is kitartó,nyombiztos,kiegyensúlyozott

index_clip_image005.jpg

idegrendszerű kutyát akart, fehér szőrzettel , hogy a vadasz Agustin N.M.a sötétben is megkülönböztethesse a vadtól.

1908-1978 Spanyolországból alanókat hozatott és szinte mindig olyan cordobai kutyákkal keresztezte,melyek szőrében a fehér jegyek domináltak. Álmát nem tudta megvalósítani,mert egy vadászaton életét vesztette.

A munkát két fia António és Agustin folytatták tovább. Az alano és cordobai kutyák keresztezéséből született egyedek, és azok leszármazottai,nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Mert erősek és kemények voltak ugyan,de nem elég robbanékonyak és a szaglásuk sem volt az igazindex_clip_image006.jpgi.

Egy fehér és egy színes bullterrier szukát kereszteztek cordobai kanokkal ,hogy eggyesítsék a terrierek fürgeségét,"gamenes"-ét a cordobai erejével. Ezek leszármazottaival beltenyésztést folytatott.A 13. generációra egy figyelemre méltó alom született,az egyedek gyorsak,game-kés aránylag erősek lettek.Alacsonyabb és könnyebbek voltak mint az előző vonal, s így gyorsabbak.

Tökéletes harci kutyák teremtődtek,pszichikailag a mai pitbull terrierekre hasonlított. Ezt a vonalat Antonio"FAMILIA ARAUCANA"-nak nevezte el.Mivel a végcél vadászkutya volt,felmerültek bizonyos problémák, túl agresszív, falkakutyának nem megfelelő, kezelhetetlen és a szaglása sem volt tökéletes.

index_clip_image008.jpg

Bull Terrier a 19. sz.-elejéről

Ezért új vonalat kezdett"FAMILIA GUARANI" néven. Franciaországból két pointert hozatott, Zugg-otés Xantip-ot. Ezeket az egyedeket az Araucana vonallal keresztezte, majd a végén újra bullterrierrel keverte,a gameness és a fehér szín lefixálása miatt. Az így született utódoknál az agresszivitás csökkent ugyan,de még mindig túl kezelhetetlenek voltak.Ami a vadászatokon igen fontos szempont.

A labilis idegrendszer javítása érdekében,PIRENEUSI MASZTIFF-ot (CADET) használtak fel.Majd HARLEQIN DOG-ot(NEY)vittek be a vonalba, a fejforma javításának érdekében.Az utódokat szigorúan szelektálták és néhány generáció után elérték azt,hogy kialakult egy igen kiegyensúlyozott idegrendszerű populáció,amely ezt az egészséges idegrendszert az utódokra is átörökítette.

Athos del Zodiaco

index_clip_image010.jpg

Végül újra PIRENEUSI MASZTIFFAL (ROGELIO)kereszteztek a testtömeg és a fehér szín lefixalása érdekében.

A 30-as évek köröl kezdték meg az utolsó vonalat "FAMILIA DEL CHUBUT" néven. (aztán később a kenneljük neve is ez lett"DEL CHUBUT")

Felhasználták ismét NEY-nevű harleqin szukájukat,keresztezték egy cordobai kannal. Aztán egy ÍR FARKAST is bevontak a vonalba,majd egy Nahuel nevű HARLEQIN DOG-ot. Amikor a nehezebb tipusú fajtákat (harleqi,bordói) használtak a csontozat vagy az erős állkapocs miatt,utána általában "gamenes"tipusú egyedekkel (boxer,bullterrier) keverték a "game"tulajdonságok stabilitása érdekében.

index_clip_image011.jpg

Minden egyes vonal (család) bizonyos tulajdonságokért volt felelős.( például az Araucana vonal,gyorsaság és fordulékonyság,a pireneusi vonal pdig a stabil idegrendszer stb)

A vonalak végén, mikor a kívánt tulajdonságok többé kevésbé stabilizállódtak,a fehér színt fixálták.Tehá míkor már a családok leszármazottait egymással keverték, a szín nagyjából már adott volt.

Általában a családok alapja a cordobai volt( mint köztudott túl agresszívak voltak ezek az egyedek) mindegy,hogy pont akkor egy adott vonalon belül melly tulajdonságok lefixálásán volt a hangsúly, már az elején szelektálták a túlságosan "bajkeverően agresszív" egyedeket.Ez nagyon nehéz feladat volt,mert a két testvér meg akarta őrizni a cordobai legfőbb erényeit a keménységét és bátorságát. Meg kellett találni az arany közép utat azösszeférhetetlen agresszivitás és a szükséges keménység között. Hisz egy igazi dogónak egy kicsit harcosnak kell lennie,bátornak,hogy lefogja a nála szinte mindig nagyobb vadat.

A hosszú évek munkája és a szigorú szelekció meghozta gyümölcsét.Az argentín közvélemény 1947-ben értesült az akkor már létezö vadászkutyáról, a Diana című vadászlapból.1954-ben regisztrálták az első egyedeket.

index_clip_image012.jpgindex_clip_image014.jpg

Agustin és Pancho

 

 

Agustín,Kob és Chiara -az 50-es évekbenindex_clip_image016.jpg

 

 

index_clip_image020.jpg

 FAMILIA ARAUCANA 

 

index_clip_image018.jpg

 

 

 

 

 

A három legbefolyásosabb kutya az argentin dog történelemben:

TILCARA DE NORES MARTINEZ

FELLOW FACON DE AGALLAS

MOLE DE EL TUMI

 

Tilcara

index_clip_image024.jpg

index_clip_image022.jpg

index_clip_image026.jpg

Mole del Tumi