Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Monteria

index_clip_image002252656.png

                                             MONTERIA

 

  

   
 

Létezik egy furcsa vadászati stílus ,melyet mifelénk nem nagyon ismernek ,a neve MONTERIA.

A vadászok 4-5 kutyával,késsel ,lándzsával felfegyverkezve erednek a vaddisznók,jaguárok vagy pumák nyomába.
Az ilyen vadászatra az egyik legalkalmasabb fajta az argentín dog. Néha rendeznek 30-40 kutyából álló hajtóvadászatot, ilyenkor agarakkal , ridgeback vagy más vadászkutya fajtákkal kevert egyedeket használnak.

A kutyák feladata hogy kiszagolja, felhajtsa és lefogja a vadat,míg a vadász oda nem ér. Aki késsel ledöfi az állatot. Ahhoz ,hogy ezt a sokoldalú munkát el tudja végezni, tökéletes szaglással, erős csontozattal és kiváló kondícióval kell rendelkeznie. Mert a sziklás terepen való néha többnapos menetelés után, le kell rohannia a vadat. Robbanékonynak kell lennie, hogy elkerülje a hegyes agyarakat.

index_clip_image004.png

Az erős csontozat alatt, nem a "minél nagyobb,minél magasabb"felfogás értendő. A molosszus testtömeg és a túlzott magasság a gyorsaság kárára válik. Ezért is változtatták meg a fajta standardját, mert eredetileg a marmagasságnak nem volt lefixált felső határa. A legmagasabb egyedeket részesítették előnyben, így megnőtt ugyan a testtömeg,de a hatékonyság rovására. Néhány tenyésztő már annyira eltávolodott az eredeti elképzeléstől,hogy a fajta szakértői úgy látták jónak,ha 68 cm-re rögzítik a felső határt.

Tehát egy igazi dogo, ránézésre nem egy szomó birkózóra vagy egy robosztus erőemelőre hasonlít, hanem egy rugalmas atlétára. A rugalmasságra és a gyorsaságra nagyon oda kell figyelni,mert a pumával való küzdelemben nagy szükség van ezekre a tulajdonságokra.

Régebben rendszeresen vizsgáztatták a kutyákat befogott állatokon. Elkerített területekre zárták a teszt állatokat és ráengedték a kutyát . A pumát torkon ragadva kellett tartania,míg a vaddisznót az orránál fogva egy csavarással leteríteni és a földön tartani,míg a kerítésen túl figyelő emberek,le nem szedték az állatról,hogy az el el ne pusztuljon. Ami nem volt könnyű feladat,mert a fajtát úgy tenyésztették ki,hogy a külső zavaró tényezők ne befolyásolják a munkában, csak a harcra koncentráljon. Addig szorítsa a prédát amíg életet érez benne.

 

index_clip_image008.jpg

Szabályosan le kell bontani áldozatáról, sokszor az erős szorítástól ,egyesek szerint, begörcsöl az állkapcsa és szét kell feszíteni. Mások azt állítják nem görcsöl az be ,csak egyszerűen nem akarja elengedni.

Ha falkában vadásznak mindig van egy vezérhím, az ő dolga ,hogy lefogja az orránál a vaddisznót,,míg a többiek oldalról és hátulról. Ha már az állat fekszik, mind a négyen tartsák, úgy, hogy az meg sem bír mozdulni.Egy több mázsás kannál van mit csinálni.

Sokszor súlyos sebeket okoznak a hatalmas agyarak,ezeket a vadászok a helyszínen bevarják. Előfordul,hogy a hatalmas harcban elpusztul néhány kutya,ezeket hősként eltemetik.

index_clip_image018.jpg

A megfelelő falkát nagyon nehéz kiválasztani,az egyedeknek tisztában kell lenniük pontos helyükkel a hierarchiában.Mert előfordulhat, hogy a harctól felpörögve egymásnak esnek.

Ez egy olyan gond amit nagyon nehéz kiküszöbölni,mert a probléma oka heves vérmérsékletében,temperamentumában rejlik.Ami valójában egyik legnagyobb erénye,mert ez a tüzes szív adneki bátorságot,hogy gondolkodás nélkül nekimenjen a nála sokkal erősebb ellenfélnek.

A csapat kiválasztása már kölyökkortól kezdődik.Sok kiskan közül kell választani, míg megtalálják az igazi vindex_clip_image024.jpgezért.

Fiatal koruktól részt vesznek a vadászatokon,de a harcban nem . Így automatikusan megtanulják a nyomkövetést. A harcot játék közben gyakorolják,ezt nap mint nap átélik.Ha többen vannak,akkor egy mindig felajánlja magát az áldozat szerepére. A többiek becserkészik és levadásszák s aztán változik a felállás.

Minden alkalommal lenyűgözve nézem ezt a csodálatos játékot,mert különleges macskás mozdulataikkal,mintha hópárducokat látnák vadászat közben.

Sajnos nálunk nem adottak a körülmények,hogy megadjuk kedvenceink szamára a lehetőséget vadászösztöneik kiélésére. De ha mégis valaki kiviszi kutyáit terepre,vizslákkal vagy bármely nálunk használt vadászkutyáva,roppant veszélyes lehet. Mert ezeknek a kutyáknak az a feladatuk,hogy kihajtsák a vadat egy olyan helyre, ahol a vadász le tudja lőni. Nem támadnak rá körülötte ugatnak vagy kiterelik a nádasból. De kedvencünk gondolkodás nélkül nekimegy, felpörög, visszahívni nem lehet. A vadat lelőni nem tudjuk mert eltalálhatnánk a kutyát. Ha ráakad egy hatalmas disznóra és nem készítettük fel kelőképpen, nagyon rossz vége lehet a kis kalandnak!

Az argentin dog munkára való szelektálása épp oly fontos lenne mint a külemi s mivel erre nincs lehetőség,ezért nagyon oda kell figyelni a temperamentumra! Nehogy úgy járjunk mint más ismert fajták, mindex_clip_image016.jpgelyek mamár nem nagyon hasonlítanak rettenthetetlen őseikre.

A kiállításokon ezért nagy hangsúlyt fektetnek a mozgásra index_clip_image026.jpgés a reakciókra. Futás közben látszik meg, mi is rejlik igazán a kutyában. Ha jó a" mozgás jó a kutya"! A testtartás is nagyon fontos. Egy igazi dogo büszke,bátor és öntudatos módon mozogjon.

Eltökélten és magabiztosan. Mint aki bármelyik pillanatban támadásra kész, ha a helyzet megkívánja. Mivel győzelemre tenyésztették, úgy kell viselkednie mint aki tudja, képes rá!

A másik nagyon fontos dolog amire oda kell figyelni a "stílus"! Ez az amit annyira szeretünk kutyánkban, ez teszi az argentín dogot különlegessé.

A stílusos kutya elegáns,büszkén üget,ívelt nyakkal, feltartott fejjel, bátran, boldogan, mégis uralkodva magán. Az ilyen egyed reprezentálja fajtájának tulajdonságait, a típust.

A megmérettetéseken ez különbözteti meg a jóktól a még jobbakat. Ez nem tanítható, veleszületik,vagy nem. Lehet a típusának megfelelő, de hiányzik belőle a klasszis!

Mindazonáltal ez a nagyszerű tulajdonság elveszhet, ha elhanyagoljuk a társasághoz való szoktatást, vagy a nem megfelelő fegyelmezéssel.

A kölykök nevelését már korán el kell kezdeni, figyelembe véve, hogy harcosnak születnek. Kézben kell tudni tartani, nem szabad megtörnim meg kell tanulni kezelni!

Tudnia kell ki a főnök, ki irányít! Ne féljen tőlünk, szeretetből tegye meg amire kérjük, tudván, hogy símogatás jár a jól elvégzett munkáért. Tisztelje gazdáját és játék közben is tudja hol a határ!

A két egyed közti nézeteltérést, csírájában el kell folytani, már a szemkontaktusból észre kell venni mikor szükséges közbelépni. Gyorsan és határozottan! Anya és lánya halálos ellenségekké válhatnak, ha hagyjuk eldurvulni a játékot.

Monteria kések:

A több kilóméteres menetelés után a leterített vadat a vadász sokszor magára köti és úgy viszi tovább .

 

 

 

 

Fiatal kutyákat a lefogásra

tanítanak:

 

 

 

És a nagyok akcióban:

 

 

 

 

  Porubszky Péter

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.