Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Monteria ll.

   
 

Európában mivel nincs lehetőség a kutyák tesztelésére ( multi teszt ) egyetlen megoldás ha a kiállitásokon nagy hangsúlyt fektetnek a temperamentumra és a mozgásra.

Sok kiállitónak nem tetszik, ha kutyáját kiküldik a körből agresszivitás vagy foghiány miatt.

Bár a standard elnéző ez ügyben, 1-2 foghiányt még toleráll, mondván vannak sokkal nagyobb orvoslásra váró problémák. Ez igy is van!!!

Sok tenyésztő nem veszi a fáradtságot, hogy kifeszitse kutyája pofáját és belenézzen jó hátra, mi is a helyzet ott. Szerintük elég ha felhúzzák ajkait és az első fogak ollósra zárnak.

Méltatlanul elhanyagoluk a fogak jelentőségét. A disznő stabil fogásához az ollós harapás és az erős fogóerő mellett elengedhetetlenül szükségesek a nagy és erős fogak.

A bullterriereknél pl. ez első látásra feltúnik.

Szintén megsértődünk, ha kutyánkat a ,,túl agressziv,, minősitéssel küldik ki a körből.

A jó temperamentum nem egyenlő a túlzott, oktalan agresszivitással. Ha kutyánk nincs jól felkészitve a kiállitásrea, még nem rutinos, előfordulhat, hogy a szűk ringben bezsúfolt kanokkal összeugrik. Értelmetlen azzal érvelni, hogy otthon nem ilyen, otthon kezelhető.

A birónak pár perce van arra, hogy kiszűrje az összeférhetetlen egyedeket, melyek képtelenek a csapatmunkára.

Az argentin dog falka kutya!

Vagy legalábbis annak kéne lenni. Terepen 3 szukának kéne összehangoltan, fegyelmezetten együtt dolgoznia. Lássuk be nagyon nehéz lenne találni 3 olyan szukát, amely rendelkezik a megkivánt tulajdonságokkal (erős vadász ösztön, bátorság stb.) és nem ugranak össze mikor a vadász ledöfi a disznót s kiömlik annak vére.

A pero pelea cordobes öröksége ,többek között az összeférhetetlenség, nagyon lefixállódott, kutyánk genomjában.

Ami persze egyrészt áldás, mert neki köszönhetjük a fájdalomtűrő képességet, és bátorságot, hogy nekimenjen akár a medvének is.

Ha tényleg csapatjátékost akarunk csinálni az argentin dogból nagyon nehéz dolgunk lesz.

Meg kell találnunk azt a vékony szálat, azt az arany középutat, mellyel az összférhetetlenségre való hajlamot átminősithetjük csapatszellemmé ,úgy, hogy az ne menjen a bátorság rovására. Persze két kant soha ne vigyünk együt vadászni . Nagyon tapasztalt és rutinos vadásznak kell lennie annak a kannak ,amely megtűri azonos nemű társát a csapatban.

 

Kevés dogós tudja, hogy monteriára nem csak argentin dogot használnak.

Azok a vadászok akik nagy falkával vadászank általában dogók és más vadászkutyák párositásából született keverékekkel mennek terepre.

Néha 10-15 kutyából álló csapat űzi a vadat. Vannak olyan családok és baráti társaságok melyek akár 50 kutyát is tartanak. Néha szörnyű körülmények között. Ez sokunk számára megbotránkoztató lenne.Ezek a tenyésztők a nagy számok törvényével és nagy elhullással dolgoznak. Sok kutyát tartanak, nagy százalékuk nem éri meg a két évet. Egyfajta természetes szelekciót használnak. Rossz körülmények között tartanak összerázva sok kutyát, gyenge minőségű takarmánnyal etetnek. A gyenge kajától csak azok a kutyák maradnak erősek akik kiváló genetikával rendelkeznek, a gyengébb egyedek elpusztulnak a vadászatokon. Telepeken a megfelelő higéniai követelmények nem betartása miatt ellenállóakká válnak a bőrbetegségekkel szemben. A tömeges tartás előnye pedig az, hogy az oktalanul agressziv, kötözködő egyedeket elintézik a társaik .

Ezek a tenyésztők persze a külemre nem fektetnek hangsúlyt. A legellenállóbbat, legerősebbet és a legjobb vadászokat párositják. Ezek az egyedek nem kiállitásokon szerzik az érdemeket, hanem aszerint melyik, hány vadászatot él meg. Vannak olyan egyedek melyek több mint 100 vadászatot is túl éltek . Az ő világukban itt kezdődnek a hősök!

 

 

Általában ezek a tenyésztők szerényebb körülmények között élnek. Kutyáikra vannak utalva, amit azok fognak, az kerül az asztalra. Bér-hajtani, fogatni járnak gazdag orvos, ügyvéd vadászoknak.
Ebből élnek, ők profi vadászok !
Számukra a kutya nem családpótlék, sem pedig szabadidős foglalatosság, hanem szövetséges.
Tehát mi a monteria?
Hozom a lovakat, megpakolom őket több napi élelemmel, takarókkal, elsösegély doboz, tű, cérna.
-Barátom te hozd a kutyákat, és gyerünk !!!
Na ez a monteria, ez a dogózás, és ez az argentín életérzés !
N em lehet igazán ráérezni a z argentín dogra , ha nem veszünk tudomást néhány alapelvről a fajtát
kitermelő kultúra és életforma vonatkozásában. Ha nem hangolódunk
rá a fajta lényegére, úgy kezdjük kezelni, mint bármelyik
nagytestű kutyafajtát, éppen sajátos egyediségét hagyjuk
elsikkadni.